Alloxan a diabetes 1. typu

 

mouka

Mouky získané z čerstvě namleté pšenice mají světle žlutou (béžovou) barvu díky obsahu karotenoidů xantofilů. Z této mouky vzniká lepkavé těsto, které se špatně zpracovává a vaří. Pokud mouka zraje tradičním způsobem, vystavením vzduchu po dobu několika měsíců, mouka zbělá.
Aby se však proces urychlil a mouka byla měkčí a bílá, provádí se bělení pomocí chemických látek. Při bělení nyní vzniká jako vedlejší produkt alloxan.

Toto bělení pšeničné mouky zvyšuje riziko cukrovky, protože obsahuje alloxan a vědecké studie prokázaly, že může ničit beta buňky slinivky břišní.

Tento alloxan je toxin používaný ve studiích na zvířatech k vyvolání cukrovky 1. typu u potkanů tím, že ničí beta buňky slinivky břišní, a u dalších zvířat k testování účinnosti alopatických a bylinných léků . Je také karcinogenem pro zvířata.

Vědci prostě neznají důsledky manipulace s potravinami nebo jejich dlouhodobého zpracování a účinku.

Proto si vždy kupujte bio mouky nebo si doma pomelte vlastní pšenici pomocí mlýnku na kávu.