Císařovi houbové placičky s bramborovou kaší s Agarikem a Shiitake
Recept pro 4 osoby
Karbanátky:
- 25g sušeného Agaricu
- 25g sušené Shiitake
- 4 polévkové lžíce ovesných vloček (lze nahradit jednou žemlí pokrájenou na kostičky a namočenou v mléce)
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- 2-3 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
- 2 lžíce strouhanky
- olivový olej
- 5 středně velkých brambor (varný typ C)
- 80g másla
- 100ml šlehačky
- 1 středně velká cibule
- sůl
- potřebné množství hub namočte přes noc do mléka
- vymačkané houby posekejte nahrubo v mixéru
- přidejte vymačkané ovesné vločky (nebo žemli), vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku
- promíchejte, v dlani tvořte kuličky, které zploštíte na placičky
- smažte na oleji cca 5 min po každé straně
- oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a uvařte je v osolené vodě (cca 20 min)
- uvařené brambory slijte a rozšťouchejte v hrnci nebo rendlíku anebo je prožeňte lisem na brambory
- po kouscích zapracujte máslo a přilívejte lehce ohřátou šlehačku, kaši metlou vyšlehejte dohladka
- jemně nasekanou cibulku osmažte na másle a použijte jako ozdobu na kaši