Krémové rizoto s brazilským žampionem Agarikus
Recept pro 4 osoby
- 50g sušeného Agaricu
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévkové lžíce másla
- 2ks šalotky
- 200g kulatozrnné rýže na rizoto
- 1dcl bílého vína
- 1l zeleninového vývaru
- 100g parmazánu
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- potřebné množství Agaricu namočíme přes noc do mléka
- na olivovém oleji a másle zpěňte najemno nakrájené šalotky
- přisypte rýži a lehce ji orestujte do sklovita (cca 2 min)
- zalijte vínem a nechte ho odpařit
- přidejte vymačkané a na kousky nakrájené houby
- na vedlejším hořáku nechte zvolna bublat vývar. Po jedné sběračce ho přilévejte, stále míchejte, a když se vývar vstřebá, přilijte další. Po 15–20 minutách by měla být rýže hotová, ale na skus pevná.
- osolte a opepřete
- nakonec přidejte strouhaný parmazán a vmíchejte ho do rizota
- částí parmazánu posypte rizoto na talíři