V Rusku v roce 1976 byly mikrolnné trouby trouby zakázány pro jejich škodlivé účinky na zdraví, protože o nich bylo provedeno mnoho studií. Zákaz byl zrušen začátkem 90.let minulého století po perestoice.
Zde jsou některé výsledky výzkumu.
Mikrovlnná trouba:
- Urychlí strukturální rozpad produktů.
- V mléce a obilninách vznikají karcinogenní látky.
- Mění elementární složení potravy, způsobující poruchy trávení.
- Mění chemii potravy, což může vést k poruchám funkce lymfatického systému a zničení schopnosti těla chránit se před zhoubnými nádory.
- Vede ke zvýšení procenta rakovinných buněk v krvi.
- U statisticky vysokého procenta lidí vede ke zhoubným nádorům žaludku a střev, celkové degeneraci periferní vlákniny a také k postupné destrukci trávicího a vylučovacího systému.
- Snižuje schopnost těla absorbovat vitamíny B-komplexu, vitamín C, vitamín E, esenciální minerály a lipotropní látky.
- Zdravotní problémy způsobuje i mikrovlnné pole vedle trouby.
- Ohřívání vařeného masa v mikrovlnné troubě způsobuje: výskyt d-nitrosodiethanolaminu (široce známý karcinogen) ; destabilizace biomolekulárních sloučenin aktivního proteinu ; agregační účinek radioaktivity v atmosféře
- Tvorba karcinogenů ve sloučeninách bílkovinných hydrolyzátů v mléce a obilovinách.
- Mikrovlnné záření také způsobuje změnu (rozklad) katabolického chování glukosidových a galaktosidových prvků ve zmrazeném ovoci při rozmrazování v mikrovlnné troubě.
- Způsobuje změnu chování katabolických rostlinných alkaloidů v syrové, vařené nebo mražené zelenině, která byla i na krátkou dobu vystavena záření.
- Volné radikály způsobující rakovinu se tvořily v určitých molekulárních strukturách mikroživin v látkách rostlinného původu, zejména v syrové kořenové zelenině.
- Ti, kteří požívali potraviny upravené v mikrovlnné troubě, vykazovali vyšší statistickou míru rakoviny trávicího traktu a také celkovou degeneraci periferní buněčné tkáně s postupnou destrukcí funkcí trávicího a vylučovacího systému.
„Vzestup rozšířených nutričních nedostatků v západním světě téměř dokonale koreluje s příchodem mikrovlnných trub. To není náhoda. Mikrovlnné trouby ohřívají jídlo vytvořením procesu molekulárního tření, ale právě toto tření rychle ničí křehké molekuly vitamínů a fytonutrientů (bylinné přípravky), které se přirozeně vyskytují v potravinách. Jedna studie ukazuje, že MIKROVLNNÝ OHŘEV ZNIČÍ AŽ 97 % VÝŽIVOVÉ HODNOTY (vitamíny a další rostlinné živiny, které předcházejí nemocem, posilují imunitu a podporují zdraví).
Existuje mnoho výzkumů týkajících se mikrovlnných trub a jejich účinků na lidský organismus. Finální studie ještě nebyly zveřejněny, ale pokud má některá z výše uvedených známek negativního vlivu na potraviny, lze si jen domýšlet, jaké dopady budou mít tyto účinky na lidský organismus. Pokud se tedy obejdete bez použití mikrovlnné trouby, udělejte to. I kdyby to mělo být jen pro zachování nutriční hodnoty a kvality vašeho jídla.